Εργαλεία / Οικοδομή

Τι πρέπει να γνωρίζετε πριν αγοράσετε ένα σφυρί…!!!

Με την βοήθεια αυτού του άρθρου θα μπορέσετε να αποφασίσετε ποιο σφυρί λειτουργεί καλύτερα για εσάς.

Ένα σφυρί μπορεί να κρύβει πολλές περισσότερες πληροφορίες από όσες γνωρίζουμε. Ενώ φαινομενικά αποτελείτε από μια λαβή και μια κεφαλή, υπάρχουν και άλλα πράγματα στα οποία μπορούμε να δώσουμε βαρύτητα κατά την αγορά του.

Στην τελική το σωστό σφυρί επιλέγεται ανάλογα με το τρόπο που θέλετε να το χρησιμοποιήσετε και φυσικά αυτό που αισθάνεστε καλύτερα στο 

χέρι σας. Όπως και να έχει εφόσον θέλετε να αγοράσετε σφυρί, εδώ θα βρείτε αρκετές πληροφορίες  μαζί με  μερικές προτάσεις μας που ίσως ταιριάζουν με τις ανάγκες σας.

Ποια Λαβή είναι Καλύτερη;

Οι τρεις πιο κοινές λαβές σφυριών είναι κατασκευασμένες από χάλυβα, fiberglass και ξύλο. Τα μήκη της λαβής ποικίλουν στην αγορά και συνήθως θα την βρείτε σε διάφορες μορφές όπως ίσια λαβή, κυρτή λαβή ή λαβή με πολλές καμπυλώσεις.

Οι λαβές από χάλυβα (ατσάλι) είναι οι ισχυρότερες από τις τρείς που αναφέραμε. Όταν μιλάμε για αντοχή,  ένα  συμπαγές κομμάτι χάλυβα σίγουρα είναι το πιο ανθεκτικό. Η ατσάλινη λαβή είναι επίσης η βαρύτερη επιλογή χωρίς αυτό να σημαίνει απαραίτητα ότι το σφυρηλάτησα θα είναι δυνατότερο. Συνήθως ένα μεγάλο μέρος του βάρους  είναι χαμηλά στην λαβή και έτσι δεν επηρεάζετε εντυπωσιακά την δύναμη χτυπήματος. Τα σφυριά από χάλυβα  προκαλούν τους μεγαλύτερους κραδασμούς και αυτό όπως είναι φυσικό, σε εκτεταμένη χρήση, επηρεάζει τον μάστορα. Γενικά οι βαριές και συνεχόμενες δονήσεις μπορεί να οδηγήσουν σε καταπόνηση του καρπού και κατά επέκταση σε τραυματισμό. Παρόλα αυτά λόγο της δύναμής τους αλλά και της ανθεκτικότητας τους, τα σφυριά  με ατσάλινη λαβή είναι ένα από τα αγαπημένα των μαστόρων. Όταν ειδικότερα πρόκειται για κατεδάφιση και όχι κατασκευή ένα σφυρί με ατσάλινη λαβή είναι ότι καλύτερο μπορείτε να επιλέξετε.

Οι λαβές fiberglass, από την άλλη, μεταδίδουν λιγότερους κραδασμούς από τα ατσάλινα σφυριά, αλλά  περισσότερους από το ξύλο. Οι ηλεκτρολόγοι αγαπούν τις συγκεκριμένες λαβές επειδή είναι μη αγώγιμες. Οι Υδραυλικοί και οι μηχανολόγοι από την άλλη πλευρά, επιλέγουν σφυριά με συνθετικές λαβές λόγο του ότι είναι οικονομικά και παράλληλα κάνουν την δουλειά τους μια χαρά.

Σφυρί Κίνας Fiber 300

Οι ξύλινες λαβές μεταδίδουν λιγότερους κραδασμούς από αυτές με fiberglass και ακόμη λιγότερους κραδασμούς  από τις ατσάλινες λαβές. Το ξύλο είναι επίσης το ελαφρύτερο υλικό από τα προαναφερθέντα,  πράγμα που  σημαίνει ότι το μεγαλύτερο μέρος του βάρους είναι πάνω στην κεφαλή του σφυριού. Ένα πλεονέκτημα ακόμη είναι ότι σε περίπτωση που η λαβή σπάσει μπορεί να αντικατασταθεί. Σε πολλές περιπτώσεις οι μάστορες επεξεργάζονται την λαβή, πριν την χρήση του σφυριού, ώστε να την φέρουν στα μέτρα τους. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί για παράδειγμα λαξεύοντας την λαβή ώσπου να πάρει το σχήμα που επιθυμεί ο κάθε μάστορας.  Οι  ξύλινες λαβές είναι ισχυρές, αλλά όχι τόσο ισχυρές όσο ο χάλυβας, οπότε δεν είναι η καλύτερη επιλογή για εργασία που απαιτεί πανίσχυρο χτύπημα. Αν από την άλλη πρόκειται να χρησιμοποιείτε το σφυρί εκτεταμένα η καλύτερη επιλογή είναι το σφυρί με την ξύλινη λαβή. Είναι ελαφρύ και με τους λιγότερους κραδασμούς.  Ένας ακόμη λόγος για να προτιμήσετε ξύλινο σφυρί είναι εάν πρόκειται να κρέμεται πάνω σας όλη την ημέρα. 

Σφυρί με Hickory Λαβή

Οι περισσότερες λαβές που θα συναντήσουμε στην αγορά έχουν μάκρος από 14 έως 18 ίντσες και διατίθενται με ίσια, κυρτή ή καμπυλωτή λαβή. Οι λαβές σε στιλ Hatchet είναι λίγο στενότερες από τις κλασικές ίσιες λαβές. Ένας από τους λόγους που το μάκρος του σφυριού γίνεται παράγοντας επιλογής του είναι διότι πολλοί μάστορες ανεβαίνουν σε σκάλες και σκαλωσιές συχνά και ένα μακρύ σφυρί σκαλώνει και δυσχεραίνει την εργασία τους. Οι υδραυλικοί από την άλλη προτιμούν τα σφυριά με κοντές λαβές, λόγο του ότι συνήθως δουλεύουν σε μικρούς και στενούς χώρους και τους βολεύει περισσότερο.

Οποιαδήποτε λαβή και αν διαλέξετε μπορεί να επικαλυφθεί με ειδικό λαστιχένιο συνθετικό. Αυτό βοηθάει κυρίως τους μάστορες που εργάζονται σε τελειωμένες επιφάνειες και δεν θέλουν να τις βλάψουν. Τα απρόσμενα πεσίματα ενός σφυριού μπορεί να ανοίξουν μια καινούρια δουλειά κάτι που δεν θέλουμε. Βέβαια με την επικάλυψη αυτή χάνεται η αίσθηση του ξύλου που πολλοί λατρεύουν. Σε αυτές τις περιπτώσεις η απόφαση είναι πάντα του μάστορα.

Πόσο βαρύ πρέπει να είναι ένα σφυρί;

Οι περισσότερες κεφαλές σφυριών ζυγίζουν συνήθως μεταξύ 45 και 65 γραμμάρια αλλά αυτό  μπορεί να είναι  λίγο  παραπλανητικό, επειδή δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο βιομηχανικό πρότυπο για το ζύγισμα μόνο της κεφαλής.  Στα ξύλινα σφυριά είναι εύκολο να ζυγίσουμε μόνο την κεφαλή. Δεν έχουμε παρά να την αφαιρέσουμε να την ζυγίσουμε και να την ξανά βάλουμε στην θέση της. Στα σφυριά που έχουν την κεφαλή κολλημένη στην λαβή κάτι τέτοιο δεν μπορεί να συμβεί και κανένας κατασκευαστής δεν αναφέρει ξεχωριστά το βάρος της κεφαλής.

Υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να λάβετε υπόψη όταν πρόκειται να συμπεριλάβετε τον παράγοντα του  βάρους ενός σφυριού, στην αγορά σας.

Πώς θα το χρησιμοποιείτε: Αν κάνετε πολλά σφυροκοπήματα σε τοίχους υψηλότερα από το κεφάλι σας ή σε ταβάνια, τότε όσο ελαφρύτερο είναι ένα σφυρί τόσο το καλύτερο. Αν οι εργασίες σας είναι συνήθως χαμηλά, για παράδειγμα σε δάπεδα τότε ακόμη και τα βαριά σφυριά είναι εντάξει.

Πόσο συχνά θα το χρησιμοποιείτε;

Αν το σφυρί κρέμεται μόνιμα στην ποδιά σας, αλλά το χρησιμοποιείτε σπάνια, τότε καλύτερα να αγοράσετε ένα  ελαφρύ σφυρί. Δεν έχει νόημα να κουβαλάς στην ζώνη εργαλειοθήκη  σου ένα  τεράστιο βάρος  αν μετά βίας το  χρησιμοποιείς.

Εργαλειοθήκη Benman

Πόσο Δυνατός είσαι…!!

Και φυσικά παίζει ρόλο η δύναμη σου. Θυμάστε τη φυσική του λυκείου; Μια γρήγορη επανάληψη:  Δύναμη =  Μάζα x Επιτάχυνση. Αυτό σημαίνει ότι ένα βαρύ σφυρί αυξάνει την δύναμη του χτυπήματος. Αλλά τι συμβαίνει όταν δεν είσαι τόσο δυνατός να σηκώσεις ένα πάρα πολύ βαρύ σφυρί και να σφυρηλατήσεις γρήγορα;.  Υπάρχει ένα σημείο όπου ένα σφυρί γίνεται πολύ βαρύ για να ταλαντεύεται γρήγορα, και για να πετύχεις  μεγαλύτερη δύναμη χτυπήματος θα πρέπει να έχεις ένα ελαφρύτερο σφυρί ώστε να το επιταχύνεις περισσότερο.  Υπάρχει δηλαδή μια ιδανική αναλογία μάζας και επιτάχυνσης, για τον κάθε μάστορα. Για το πώς θα το ανακαλύψετε αυτό η απάντηση είναι εύκολη. Θα πρέπει βέβαια να κάνετε πολλές δοκιμές..!

Σφυρί με ανάγλυφη κεφαλή ή λεία κεφαλή

Αυτή είναι μια εύκολη απόφαση. Ένα σφυρί με ανάγλυφη κεφαλή θα περιορίσει να γλίστρημα αλλά με το τελευταίο χτύπημα πολύ πιθανό να αφήσουμε σημάδι σχήματος της κεφαλής φυσικά, στην επιφάνεια. Αν αυτό  είναι αποδεκτό για την εργασία που θέλετε να κάνετε τότε είναι εντάξει. Σε κάθε άλλη περίπτωση καλύτερα να επιλέξετε ένα σφυρί με λεία κεφαλή.

Tip: Τα σφυριά με επίπεδη κορυφή στην κεφαλή γίνονται γίνονται όλο και πιο δημοφιλή.  Η επίπεδη κορυφή  επιτρέπει στο κεφάλι να μπει σε πιο στενά σημεία.

Στην αγορά μπορείτε να βρείτε σφυριά με κεφαλές οι οποίες καταλήγουν στην λαβή για επιπλέον προστασία. Κυρίως οι μη χαλύβδινες λαβές μπορούν να πληγωθούν εύκολα από αστοχίες. Είναι αρκετές οι φορές  που  αστοχούμε και δεν πετυχαίνουμε το καρφί με την κεφαλή και το καρφί καταλήγει να χτυπάει την λαβή.  Αν  αγαπάτε τις ξύλινες λαβές και θέλετε να τις αποτρέψετε από το να χτυπηθούν, σκεφτείτε να αγοράσετε ένα  σφυρί με προστασία, όπως αυτό που απεικονίζεται στην φωτογραφία.

Γενικά και εν κατακλείδι η επιλογή του κατάλληλου σφυριού αφορά πάντα τον ίδιο τον μάστορα. Το πόσο συχνά και σε τι εργασία θα χρησιμοποιείτε το σφυρί είναι οι βασικότεροι παράγοντες επιλογής. Αλλά όπως είδατε ακόμη και το πόσο δύναμη έχετε μετράει στην κατάλληλη επιλογή.